meniu butoane

marți

Alimentati-va in functie de grupa sangvina

Grupa dumneavoastra sangvina, fie ca este O, A, B sau AB, este un puternic indicator genetic care presupune existenta  unor coduri operationale foarte precise pentru sistemul digestiv si imunitar al corpului. Oamenii de stiinta au descoperit ca exista o strinsa legatura intre grupa de singe a fiecaruia si alimentatie. Ei ne ofera un ghid astfel incit sa ne putem alege tipul de alimente care ni se potriveste cel mai bine.
Tipul O - vinatorul
Aceasta grupa de singe, cea mai veche, reflecta acel tip de om a carui principala ocupatie era, odinioara, vinatoarea. Ea este inca cea mai raspindita grupa sangvina. Metabolismul acestui tip functioneaza cel mai bine daca va consuma alimente bogate in proteine si sarace in carbohidrati. Este recomandat ca persoanele ce apartin acestui tip sa manince carne: (mai putin de porc), pui, peste alaturi de legume si fructe.
Alimente ce trebuie evitate
Alimentele de care trebuie sa se fereasca cei cu grupa O includ majoritatea cerealelor (in mod special griu), legume de genul verzei, conopidei si produselor lactate. Tomatele ar trebui, de asemenea, evitate datorita aciditatii pe care o produc la nivelul stomacului.
Exercitii fizice recomandate pentru a consuma excesul de energie
Pentru cei care au aceasta grupa de singe este indicat sa faca multa miscare avind in vedere faptul ca metabolismul lor este accelerat si produce multa energie care se cere consumata. Tot prin exercitii fizice ei se pot elibera de o mare parte din stresul acumulat.
Predispozitii de imbolnavire
Riscurile la care se expun cei cu grupa O care nu respecta indicatiile alimentare se refera la aparitia unor boli cum ar fi ulcerul, avind in vedere ca stomacul lor produce mult acid, artrita, boli inflamatorii, obezitate sau probleme ale glandei tiroide.
Tipul A - Cultivatorul
Persoanele care detin aceasta grupa de singe sint urmatoarele pe scara evolutiei umane, avind in vedere ca ei au fost cei care au invatat sa cultive plantele necesare si sa-si pastreze hrana. Sistemul lor digestiv este adaptat unei diete care cuprinde derivate ale proteinelor vegetale alaturi de cele din pestele gasit din belsug in lacurile, riurile si marile pamintului.
Tipului A i se potrivesc cel mai bine dietele vegetariene, care contin produse din soia, fasole, legume, fructe, cereale si putin peste. Ocazional ei vor consuma carne de pui si produse lactate care sint bine tolerate.
Alimente ce trebuie evitate
Stomacul acestui tip uman produce putin acid si este inadecvat prelucrarii proteinelor animale. Ei nu vor putea metaboliza repede carnea, si toxinele ce vor rezulta vor genera inflamatii ale intestinelor ceea ce va duce, mai devreme sau mai tirziu, la diverse probleme de sanatate.
Lactatele insuficient digerate vor produce incetinirea metabolismului datorita reactiilor slabe pe care insulina le face, acest lucru reflectindu-se intr-o scadere a energiei si vitalitatii, iar caloriile nefolosite se vor transforma de depozite de grasime.
Exercitii fizice usoare pentru cei cu grupa A
Atunci cind sint stresati cei cu grupa A devin nervosi, tematori si iritati. Studiile au aratat ca ei au un nivel marit de hormoni cortizol fata de cei din celelalte grupe, fapt care poate explica de ce la cei apartinind acestei grupe incidenta bolilor de inima este mai mare decit la ceilalti. Riscul de a se imbolnavi de inima pentru acestia se mai poate datora si nivelului ridicat de colesterol pe care-l au.
Sporturile grele ii obosesc pe cei cu grupa A. Pentru ei cele mai bune sint exercitiile fizice simple, sporturile usoare cum sint inotul, gimnastica aerobica, mersul pe bicicleta sau pe jos.
Predispozitii pentru boli de inima
Predispozitiile pentru boli ale celor cu grupa A se refera, asa cum am mai zis, la bolile cardiovasculare, cancer (in special cel mamar), anemii datorate dificultatilor de absorbtie a vitaminelor - in special B12, cea responsabila cu producerea hemoglobinei.
Tipul B - Nomadul
Necesitatea adaptarii la diverse atitudini si migrarii datorate pastoritului a facut posibila aparitia acestei grupe sangvine. Acest tip s-a adaptat perfect unei alimentatii variate: carne de diverse tipuri: vinat sau din cirezile proprii, peste; oua, produse lactate, unele produse vegetale: cereale, fasole, orez, fructe si legume.
Alimentele care contin lectina trebuie evitate
Exista totusi si alimente care pot cauza probleme celor cu aceasta grupa sangvina: porumbul, alunele, lintea si alte alimente care contin lectina, o substanta care incetineste metabolismului lor, producind oboseala, retentie de fluide si hipoglicemie.
De asemenea, ei trebuie sa evite carnea de pui, care le poate crea tulburari ale sistemului imunitar.
Exercitiile fizice grele trebuie alternate cu cele usoare
Mai putin bataiosi decit cei de tipul O si mai putin solicitati decit cei de tipul A, cei cu grupa B sint mai echilibrati si, in privinta activitatii fizice, simt nevoia unei alternari a activitatilor mai intense cu exercitii mai usoare.
Problemele sistemului imunitar sint cel mai mare risc
Persoanele care au aceasta grupa sangvina prezinta cel mai mare risc la bolile ce se datoreaza scaderii imunitatii: ele sint foarte sensibile la microbi si la bolile pe care acestia pot sa le aduca.
Tipul AB - o enigma
Un nou tip de grupa sangvina a aparut si are o raspindire destul de redusa, dar pare sa evolueze in raport cu ceva ce nu s-a putut stabili inca.
Se stie doar ca tipul AB este o combinatie intre tipul A si B.
Daca aveti aceasta grupa de singe dieta optima este cea a tipului A, bazata pe un regim vegetarian, cu putin peste si ceva produse lactate.
Acest tip are mostenit de la tipul A un stomac care produce putin acid, dar si adaptarea la consumul de carne a tipului B. Rezultatul este ca cei din aceasta categorie pot consuma carne, in cantitati mai mici totusi, evitind-o pe cea de vita, care este greu de digerat si se va depune ca grasime.
Ei pot consuma linistiti oua si produse lactate, la fel ca cei din tipul B.
Trebuie evitata combinatia alimentelor din cele doua grupe
Ceea ce poate crea probleme celor cu grupa AB sint amestecurile de alimente din cele doua grupe si de aceea ei trebuie sa evite consumul lor la aceeasi masa.
Tipul AB a mostenit de la cei cu grupa A tendinta spre stres, teama, iritare si hiperactivitate, producind o toleranta scazuta la infectii.
Sporturile usoare sint de preferat celor cu grupa AB
Se pare ca in privinta exercitiilor fizice cei cu grupa AB i-au mostenit mai mult pe cei cu grupa A, deoarece pentru ei benefice sint activitatile fizice care le induc o stare de calm si liniste. Se recomanda deci plimbarile pe jos sau cu bicicleta, inotul sau gimnastica aerobica.
Riscurile de boala sint asemanatoare celor din ambele grupe
Cele mai multe boli ale tipului AB sint asemanatoare tipului A: suferintele cardiovasculare, cancer, anemii, dar si tipului B: infectii si alte boli datorate slabei imunitati.
 
Indiferent totusi de tipul dumneavoastra de grupa sangvina consumati numai acele alimente pe care corpul vostru le poate digera si metaboliza eficient si care nu provoaca un raspuns negativ al sistemului imunitar.
Noi toti ne dorim sa avem parte de un metabolism eficient, care sa fie capabil sa transforme alimentele ingerate in energie de buna calitate, sa imbatrinim frumos, fara sa avem parte de suferinte.
Toate acestea pot deveni realitate daca vom incerca sa punem in practica ceea ce studiile acestea ne-au revelat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu