meniu butoane

Cosmetica si cam tot ce tine despre acest minunt segment de frumusete

 Frumusetea este gratis, incearc-o si tu. . . 



O sa incep cu un articol despre  minunatele efecte pe care le au legumele in obtinerea unui ten de ,,portelan''
Majoritatea vedelor apeleaza la aceste terapii cu legume si fructe in obtinerea unui ten perfect.
Vor urma o serie de articole cu si despre cosmetica care creed eu ca o sa va schimbe perceptile si atitudinea fata de unele  aspecte privind frumusetea.
Rosiile, castravetii si morcovii
Rosiile cu brinza de vaci redau prospetimea oricarui tip de ten
Rosiile contin multe substante nutritive folositoare omului, saruri minerale si vitamine, de asemenea sint foarte bogate in potasiu. Pe linga larga lor utilizare in gastronomie, din cele mai vechi timpuri, rosiile sint folosite si in cosmetica populara.
- In cazul unui ten gras, de culoare pamintie si cu pori foarte mari se foloseste o masca pe baza de rosii: pe locurile cu pori se aplica bucatele de rosie si se tin citeva minute.
- Pentru tenul uscat este recomandata de asemenea o masca din rosii: se amesteca o rosie data pe razatoare cu o cantitate mica de amidon pina se obtine o pasta, apoi se adauga citeva picaturi de ulei vegetal. Masca se intinde pe fata pentru 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta.
- Pentru orice tip de ten este indicata o masca din rosii si brinza de vaci: se amesteca doua linguri de brinza proaspata, o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea-soarelui, o rosie taiata bucatele; pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute; se spala cu apa calduta, apoi se limpezeste cu apa rece.
- In cazul porilor foarte mari este bine sa va puneti pe fata bucatele de rosie sau sa inmuiati o bucata de pinza in suc de rosii, apoi sa va acoperiti fata cu ea pentru 15-20 de minute.
Castravete si albus de ou pentru pielea ofilita
Castravetii contin zahar, vitamine, saruri minerale care contribuie la imbunatatirea asimilarii produselor albuminice si a digestiei. In medicina populara, castravetii proaspeti si sucul din ei se folosesc in cazul afectiunilor stomacale, ale ficatului si ale rinichilor.
Pentru protejarea tenului, a pielii de pe miini si git, castravetii sint folositi si in cosmetica populara.
- Masca pe baza de castraveti insanatoseste pielea, o catifeleaza, face sa dispara porii, albeste pielea; este recomandata in cazul tenului obosit si vestejit, cu pori mari si cosuri.
- Atunci cind curatati un castravete, lasati pe coaja mai mult miez; puneti-va aceasta coaja pe fata. Daca intre momentul in care ati curatat castravetele si momentul in care folositi coaja in scopuri cosmetice au trecut citeva ore, nu va temeti sa puneti coaja la frigider; proprietatile sale extraordinare se vor mentine.
- Dati pe razatoare un castravete, pasta obtinuta puneti-o pe o bucata de pinza si acoperiti-va cu ea fata pentru citeva minute.
- Bateti spuma un albus de ou, adaugati doua linguri de suc de castravete proaspat stors si amestecati bine. Este o masca foarte indicata pentru pielea ofilita cu pori mari.
- Iata si o reteta foarte veche pentru pielea grasa: luati citiva castraveti mici, curatati-i si taiati-i marunt; puneti castravetii taiati intr-un pahar (pe jumatate), apoi umpleti paharul cu alcool, acoperiti-l cu ceva si puneti-l la soare. Dupa 12 zile strecurati continutul si frectionati-va fata in fiecare zi cu lichidul obtinut.
Tenul uscat se trateaza cu lapte si castravete
- Va puteti masa de asemenea pielea fetei cu o bucata de castravete proaspat, iar dupa o jumatate de ora va puteti spala cu apa rece.
- Daca pielea este putin prea uscata si crapata, puteti pregati laptele de castravete: citeva bucatele de castravete se pun in lapte si se lasa intr-un loc racoros 24 de ore. Dimineata se unge fata cu acest lapte. Atunci cind s-a uscat se spala cu apa rece.
- Sucul de castravete catifeleaza pielea si ii reda elasticitatea pierduta. O lingura de suc de castravete se amesteca cu o lingura de ulei de migdale si se unge cu acest amestec fata; dupa o jumatate de ora va puteti spala cu apa rece.
- Pentru tenul uscat este indicata o crema hidratanta cu castravete: se dizolva la baie de aburi 15 grame de ceara de albine, se adauga treptat in ea 60 de grame de ulei de migdale si un castravete curatat si dat pe razatoare. Se acopera vasul si se lasa la baie de aburi  o ora; se amesteca din cind in cind; se lasa sa se raceasca, apoi se agita bine vasul; se intinde crema pe fata si pe git pentru o jumatate de ora, asemenea unei masti.
- Pentru pielea uscata este recomandata o masca pe baza de castravete: doi castraveti proaspeti se dau pe razatoare, se adauga faina de ovaz pina se obtine o pasta, iar in cazul pielii foarte sensibile se adauga si smintina proaspata. Masca se aplica pe fata pentru 20-25 de minute, apoi se inlatura cu un tampon inmuiat in apa la temperatura camerei.
Sucul de castravete inlatura pistruii
- Urmatoarea masca se potriveste pentru orice tip de piele: doua linguri de brinza de vaci, o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea-soarelui, un castravete dat pe razatoare, putin patrunjel. Pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute, apoi se inlatura cu apa calda; dupa aceasta procedura se limpezeste fata cu apa rece.
- Pentru orice tip de ten este indicata o masca de legume combinate: se curata de coaja un castravete, apoi se aplica pe fata si pe git pentru 3-5 minute; dupa aceasta procedura pe fata se pune un morcov dat pe razatoare amestecat cu un galbenus de ou (procedura dureaza 20 de minute); masca se spala cu apa calduta, iar apoi cu apa rece.
- In cazul pielii palide si ofilite se pregateste o masca cu castravete: se amesteca o lingura de miere cu un castravete dat pe razatoare; se aplica masca pentru 20-25 de minute, apoi se spala cu un decoct din petale de trandafir.
- Persoanelor care transpira foarte mult li se recomanda sa isi maseze de citeva ori fata cu o bucata de castravete proaspat.
- Pe locurile unde se formeaza mai repede ridurile, in jurul gurii, se pot pune bucatele de castravete congelat.
- Pistruii pot fi indepartati sau facuti mai putin vizibili daca de citeva ori pe zi se spala fata cu suc proaspat de castravete, dar si cu tinctura de hrean in otet.
- Daca din cauza soarelui va apar pete pigmentate, pistrui, frectionati-va seara fata cu o bucata de castravete, apoi ungeti-va cu iaurt. In afara de aceasta, sucul de castravete improspateaza pielea, iar iaurtul si laptele proaspat pastreaza pielea catifelata.
Morcovul cu lapte hidrateaza pielea
- O masca din morcov ras improspateaza foarte mult tenul. Pe fata curata se pune un strat subtire de morcov si se lasa pentru 20 de minute.
- Pielea este hidratata si catifelata si de urmatoarea masca: un morcov ras se amesteca cu o lingura de lapte si se aplica pe fata. Fata se curata foarte bine cu suc de morcov.
- Pentru pielea palida, cu o culoare stearsa este indicata o masca cu morcov, care trebuie aplicata de doua-trei ori pe saptamina, timp de o luna; dupa aceasta perioada pielea va capata o culoare vie ca si cum v-ati fi bronzat. Pentru aceasta, morcovul se da pe razatoare, se pune pe o bucata de tifon si aplica pe fata pentru 15-20 de minute; dupa aceasta procedura pielea se spala cu apa calduta.
- Se dau pe razatoare trei morcovi, se adauga o lingura de piure de cartofi proaspat pregatit, o jumatate de galbenus de ou; se amesteca bine si se intinde pe fata intr-un strat egal; este o masca foarte indicata pentru redarea prospetimii tenului.
- Masca din morcov actioneaza foarte bine si asupra tenului gras, palid. Se da pe razatoare un morcov, se amesteca cu o cantitate mica de talc si se intinde pe fata.
- O alta masca recomandata pentru tratarea tenului gras este urmatoarea: se da pe razatoare un morcov, se amesteca cu un albus de ou batut spuma, apoi se adauga faina pina se obtine o pasta omogena; se intinde pe fata si pe git pentru 20 de minute.
Morcovul si smintina va scapa de petele rosii de pe fata
- In cazul pielii care transpira foarte repede este indicata o masca din morcov proaspat: se dau pe razatoare doi morcovi, se adauga un galbenus crud si citeva picaturi de ulei vegetal. Se aplica masca pentru 20-25 de minute, apoi se inlatura cu un tampon de vata si se spala fata cu apa rece.
- Un mijloc foarte indicat impotriva petelor rosii de pe fata este morcovul ras; peste un morcov se adauga o lingura de smintina proaspata. Amestecul se aplica pe fata pentru o jumatate de ora, dupa care se spala cu apa la temperatura camerei.
- Pentru pielea uscata puteti folosi urmatoarea reteta: o lingurita de suc de morcov se amesteca cu o lingurita de brinza de vaci proaspata si o lingurita de smintina; masca se aplica pentru 20 de minute si se spala cu apa calduta.
- Pentru catifelarea pielii este recomandata o masca cu mar si morcov; aceasta netezeste ridurile, iar fata isi recapata prospetimea.


Cosmetica naturista

Creme grase, pentru sezonul rece
Crema de unt
         Ingrediente: 1 lingurita de unt proaspat, 1 lingurita crema de zi, 1-2 picaturi suc de lamaie.
         Mod de preparare: - Lasati untul sa ajunga la temperatura camerei, apoi amestecati-l bine de tot cu crema de zi si sucul de lamaie, pana obtineti un amestec omogen.
         Mod de intrebuintare: Crema de unt se aplica pe fata si gatul bine curatate in prealabil. Untul este in sine o crema ideala, care contine in compozitia lui o emulsie de apa si ulei. El este un sponsor ideal de umiditate, de vitamina A, de stearina si oleina. Lamaia ii accentueaza efectul asupra tenurilor uscate sau care trebuie protejate de frig. Ungeti-va si mainile cu crema de unt, iar daca sunt aspre, repetati tratamentu


Cosmetica populara: folosirea teiului si a brusturelui
Tenul obosit se improspateaza cu ceai de tei si menta
In scopuri terapeutice sint folosite florile de tei. Aceste sint utilizate atit in medicina stiintifica, cit si in cea populara. Florile de tei au o larga aplicare si in cosmetica.
- Pentru pielea uscata este foarte recomandata spalarea cu infuzie rece din flori de tei.
- Pentru a improspata un ten obosit, aplicati-va comprese: pregatiti un ceai din flori de tei si menta, strecurati-l si mai puneti-l citeva minute la foc. Turnati ceaiul intr-o cana mai mare. Alaturi de aceasta puneti o cana cu apa rece si pregatiti doua bucati de pinza. Umeziti prima bucata de pinza in ceaiul fierbinte si puneti-o pe fata 2 minute, apoi schimbati-o cu a doua bucata de pinza, udata cu apa rece. Schimbati compresele de doua-trei ori, ultima compresa rece tineti-o 5 minute.
- Un mijloc foarte eficient pentru a avea un ten tinar si frumos este infuzia din flori de tei. Aceasta se pregateste foarte usor: intr-un pahar de apa fierbinte se pune o mina de flori de tei, se acopera paharul si se lasa la infuzat 15 minute, iar dupa aceea se adauga un sfert de lingurita de miere. Udati-va bine fata si gitul cu aceasta infuzie, apoi asteptati 10 minute. Restul de infuzie puneti-l intr-un loc racoros, iar in ziua urmatoare repetati aceasta procedura (inainte de a folosi infuzia agitati-o).
- Pentru pielea uscata va puteti pregati singure o lotiune: o lingurita de miere se amesteca cu infuzie din flori de tei (o lingura si jumatate de flori de tei la un pahar de apa fierbinte); spalati-va pe fata cu aceasta lotiune in loc de apa.
Tenul ofilit se revigoreaza cu lotiune de tei si marar
- Daca pielea fetei a devenit ofilita, sint foarte indicate compresele fierbinti din flori de tei, hamei si menta. O lingura din amestecul de plante se pune intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasa la infuzat, apoi se strecoara. In infuzia fierbinte se inmoaie o bucata de pinza, se stoarce usor, apoi se pune pe fata. Daca s-a racit, incalziti din nou infuzia si puneti o alta compresa. Repetati acest lucru timp de 5-8 minute.
- Compresele cu infuzie de flori de tei si musetel improspateaza pielea daca sint alternate cu comprese cu apa rece. Ultima compresa rece trebuie tinuta 5 minute. Atentie, daca vasele sangvine sint vizibile compresele respective sint contraindicate.
- Pentru intretinerea tenului uscat se poate folosi o masca din flori de tei uscate; masca se pune dupa ce v-ati spalat cu apa calduta.
- Pentru pielea ofilita, cu tendinte de aparitie a ridurilor este recomandata urmatoarea lotiune: se amesteca o lingura de flori de tei cu aceeasi cantitate de frunze de marar, apoi o lingura din acest amestec se pune in doua pahare cu apa fierbinte, se lasa la infuzat si se strecoara; se spala fata cu aceasta infuzie dimineata si seara.
- Pentru tenul gras, cu pori puteti pregati in casa o lotiune din flori de tei, coada-soricelului si coada-calului. O lingura din amestecul de plante uscate se pune in doua pahare de apa fierbinte, se lasa la infuzat doua ore, apoi se strecoara; se spala fata dimineata si seara.
Bai cu plante impotriva seboreei
- In cazul seboreei, al cosurilor va poate ajuta o baie cu plante: 25 de grame de flori de tei, 50 de grame de menta, 25 de grame de levantica, 50 de grame de cimbru, 25 de grame de seminte de ienupar, 25 de grame de sunatoare, 25 de grame de flori de musetel se pun intr-un saculet, se adauga 2 litri de apa si se fierb la foc mare, dupa care se mai lasa o jumatate de ora la foc mic. Decoctul se toarna in baie.
- In cazul pielii foarte uscate se poate adauga in baie un decoct gros din flori de tei, seminte de in si flori de musetel (cite 100 de grame din fiecare planta).
- Pentru orice tip de piele se poate folosi o masca revigoranta: o lingura de flori de tei se pun in 100 de mililitri de apa fierbinte; se fierb la foc mic pina la obtinerea unui decoct gros; pe tenul gras masca se pune intr-un strat gros, pe tenul uscat si normal – de asemenea intr-un strat gros, dar dupa ce s-a racit. Durata mastii este de 15-20 de minute, apoi este inlaturata cu un tampon uscat. Dupa aceea se spala fata cu apa rece, iar pe pielea uscata si normala se aplica o crema hidratanta.
- Este bine daca dupa ce v-ati spalat parul va limpeziti cu o infuzie de flori de tei si menta (doua linguri de plante se pun intr-un pahar de apa fierbinte).
- Caderea parului este stopata de folosirea decoctului de tei: opt linguri de flori de tei se pun intr-o jumatate de litru de apa si se fierb 20 de minute, se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara; decoctul obtinut se foloseste pentru spalarea parului.
- In caz de arsuri se foloseste de asemenea decoctul din flori de tei: patru linguri de planta se pun intr-o jumatate de litru de apa si se fierb la foc mic 10 minute.
Radacini de brusture si obligeana pentru combaterea caderii parului
In scopuri terapeutice sint folosite radacinile de brusture atit de catre medicina stiintifica, cit si de catre cea populara. Brusturele este foarte utilizat si in cosmetica populara.
- Decoctul dintr-un amestec de plante este foarte recomandat impotriva matretei, pielii grase a capului, mincarimilor, firul de par se intareste, nu mai cade si creste mult mai frumos. Cu decoctul fierbinte se maseaza pielea capului de doua-trei ori pe saptamina sau se limpezeste parul dupa ce v-ati spalat. Se amesteca o parte radacina de brusture si o parte radacina de obligeana; sase linguri din acest amestec se pun intr-un litru de apa si se fierb 10 minute. Se poate folosi si urmatorul decoct: o parte radacina de brusture si o parte scoarta de salcie; patru linguri din acest amestec se pun intr-un litru de apa si se fierb 10 minute.
- Daca aveti parul foarte rar, faceti din cind in cind cite o masca hranitoare pentru par: amestecati o lingura de ulei de brusture, un galbenus de ou proaspat, o lingurita de miere, doua lingurite de suc de ceapa si doua lingurite de sapun lichid sau sampon. Intindeti-va acest amestec pe pielea capului, acoperiti-va parul cu o bucata de staniol sau cu un celofan, apoi puneti-va un prosop gros; dupa doua ore spalati-va pe cap.
- Impotriva matretei si caderii parului se folosesc sub forma de decoct scoarta de salcie si radacina de brusture (in parti egale); decoctul este recomandat pentru spalarea parului.
Afectiunile cutanate se trateaza cu infuzie de brusture
-l Pentru intarirea firului de par trebuie sa va spalati de doua ori pe saptamina cu un decoct din radacina de brusture. In acelasi scop se foloseste infuzia din radacina de brusture in ulei de migdale sau de masline.
- Impotriva caderii parului, pentru intarirea firului de par si impotriva mincarimilor este recomandat decoctul din radacini de brusture (cu decoctul va puteti masa radacina parului sau va puteti limpezi parul dupa spalare). Pentru pregatirea decoctului aveti nevoie de 10-20 de grame de radacini uscate de brusture, care se fierb intr-un pahar cu apa 10-15 minute la foc mic, apoi se lasa la infuzat si se strecoara.
- In cazul afectiunilor cutanate, al eruptiilor, cosurilor si furunculilor se foloseste radacina de brusture sub forma de infuzie cu care se pun comprese.

                              Ce trebuie să faci dacă vrei să ai un ten strălucitor
 
 
Gomaj săptămânal pentru înlăturarea celulelor moarte;
mască hidratantă în fiecare săptămână, mai ales dacă tenul este uscat;
nu te expui la soare.
      Cum te machiezi ca să-ţi pui în evidenţă pielea diafană:
pielea trebuie să fie perfect curată;
obligatoriu, îţi pui o cremă hidratantă, atât pe faţă cât şi pe gât;
un strat foarte subţire de fond de ten alb cu un fond de ten luminos, astfel încât faţa să capete un aspect neted şi uniform.


      Cum păstrezi un ten frumos:


bea cât mai multe lichide pe zi(cel puţin 1,5l);
evită mâncărurile grase, mesele prea copioase;
demachiază-te cu un gel sau lapte special ca să înlături impurităţile depuse în cursul zilei;
dă-ţi imediat cu un tonic şi o cremă de noapte pentru a şterge orice urmă de oboseală;
odihneşte-te.



Cosmetica la domiciliu


Masti care ne fac bine la ten
Masti cu infuzii sau decoctii de plante medicinale
Masca sub forma de comprese aplicate pe fata cu infuzie de flori de albastrele, recomandata pentru pleoape ridicate si ochi obositi. De asemenea, datorita proprietatilor tonifiante pe care le au, albastrelele sint indicate si in tratamentul muschilor faciali lasati, in care caz se aplica pe fata comprese cu infuzie de flori de albastrele.
Masca sub forma de comprese aplicate pe fata cu infuzie de flori de arnica, pentru inviorarea si tonifierea tenurilor palide.
Masca sub forma de comprese cu decoctii de brusture, aplicate de fata, ce se recomanda contra acneii, pentru tenuri cu o mare secretie de sebum. Poate fi folosita si pentru intarirea si cresterea parului, in care caz dupa spalarea parului se frictioneaza pielea capului cu decoctie racita de brusture.
Masca sub forma de comprese faciale cu infuzie de flori de cimbrisor, ce sint indicate pentru tenuri seboreice. La un litru de apa se pun 50 g planta, iar compresa se tine pe fata 10-12 minute.
Masca sub forma de comprese cu infuzie de coada soricelului indicata pentru tenuri iritate si inrosite.
Masca sub forma de comprese faciale cu infuzie de galbenele, indicata pentru activarea tenurilor uscate.
Masca cu infuzie de conuri de hamei, sub forma de compresa aplicata pe fata pentru combaterea seboreii tenului si a acneii.
Masca preparata cu levantica si anume: 4 linguri de infuzie de levantica; 1 lingura de amidon; 1 lingura de tarite de griu. Se amesteca toate componentele pina ce se obtine o pasta de consistenta mastii, care se aplica pe fata, se lasa pe fata 15 minute, apoi se scoate cu apa calduta.
Masca sub forma de infuzie de musetel, aplicata pe ochi si sub ochi, in caz ca pleoapele sint iritate, ochii obositi si cu cearcane sau pungi sub ochi. Masca se tine pe ochi 5-10 minute.
Masca sub forma de comprese cu infuzie de frunze de salvia ce este indicata contra seboreii.
Masca sub forma de comprese cu infuzie de flori de sunatoare ce se aplica pe fata in cazul tenurilor lipsite de suplete sau imbatrinite.
Masca sub forma de comprese cu infuzie de flori de tei ce este indicat pentru mentinerea prospetimii tenului.
Masca de miez de pepene recomandata pentru tenurile deshidratate si palide. Fata se spala cu un lapte demachiant sau cu apa, apoi se va freca usor cu o bucata de miez de pepene; dupa 10 minute se va spala fata cu apa calduta.
Masca de struguri are efecte calmante si hidratante. Se spala bine boabele de struguri, se storc printr-un tifon si se aplica pe obraz, dupa ce acesta a fost spalat. Dupa 15-20 minute se curata ca orice masca, clatind fata cu apa rece.
Masca de castraveti are proprietati hidratante si invioratoare. Se aplica felii de castraveti ce se vor freca usor pe fata pentru ca pielea sa absoarba sucul din ele.
Masca de rosii se poate folosi aproape in tot cursul anului. In afara continutului mare de vitamine, rosiile sint un mijloc excelent de curatire a tenului si a punctelor negre.
Masti cu lamiie. Datorita continutului mare in acid citric si in vitamine, lamiile sint folosite cu bune rezultate la alcatuirea mai multor masti, din care enumeram:
– Masca impotriva pistruilor: 3 linguri de zeama de lamiie, 20 g drojdie de bere si 20 g de tarite de griu.
– Masca pentru tenuri seboreice: 30 ml zeama de lamiie, 10 g drojdie de bere si 5 g talc.
Masti cu derivate ale cerealelor
Datorita continutului bogat in vitamine din grupele B1, B2, B6 si PP, unele derivate ale cerealelor sint folosite cu succes in cosmetica.
Masca pentru ten seboreic si imbicsit se prepara din urmatoarele componente: 200 g tarite de griu, 50 g zeamil, 10 g bicarbonat de sodiu si 10 g borax. Se amesteca si pulberea obtinuta se pune intr-un borcan sau cutie inchisa. Cind se curata fata, se amesteca o lingurita de pulbere cu o lingurita de infuzie de musetel si se freaca metodic fata. Dupa aceea clatim fata cu infuzie de musetel.
Masca pentru ten gras cu pori dilatati se prepara din: 1 lingura de tarite de griu, 1 lingura de suc de capsuni si un albus batut. Pasta obtinuta se aplica pe fata si se mentine 15-20 minute, apoi se clateste fata cu apa calda.
Masca pentru ten congestionat si obosit se prepara din: 2 linguri de zeamil si o lingura de smintina. Se adauga putina infuzie de musetel pina ce pata obtinuta are consistenta smintinii. Se aplica pe fata si se mentine 15-20 minute, apoi se spala fata cu infuzie de musetel.
Masca pentru ten patat se prepara din: 1 lingura de tarite de griu, 10 g drojdie de bere si zeama de lamiie cit este necesar. Se aplica pe fata si se lasa 10 minute, apoi se spala fata cu apa calduta.
Masca pentru ten aspru si lipsit de fragezime se prepara din: 1 lingura zeamil, 1 lingura lapte proaspat si 1 galbenus. Masca se pastreaza pe fata de 15-20 minute, apoi se spala fata cu infuzie de musetel.
Masca impotriva pistruilor care se prepara din: 1 lingura de faina de secara, 1 lingura de tarite de orz si zeama de lamiie. Se aplica pe fata, se lasa 15 minute si se spala fata cu apa calduta.
Masca de ou
Masca de galbenus, recomandata in cazul unui ten uscat si ofilit, se aplica pe fata si se mentine 20-25 minute. Daca tenul este foarte uscat, atunci masca se scoate cu ulei de floarea-soarelui, care se unge peste ou, apoi se sterge cu un tifon atit oul, cit si uleiul si se spala fata cu infuzie de musetel.



Fondurile de ten


Pana de curand, fondul de ten era acuzat ca strica pielea, obtureaza porii, formeaza depunerii, fac pielea sa luceasca. Astazi insa, sunt apreciate pentru lejeritate, transparenta, capacitatea de a masca ceracanele, ridurile, imperfectiunile. Si toate acestea, asigurand discretie, tinuta si un aspect catifelat.

DE LA CLEOPATRA LA MONICA BELLUCI ,fondul de ten este unul dintre cele mai vechi produse cosmetice cunoscute. Cel utilizat de Cleopatra era facut din lanolina, ceara de albine, ulei de masline si grasime de porc. Frumoasele acelor vremuri si-au pus pe fata acest amestec pana in epoca lui Ludovic al XIV. Dupa domnia grasimii de porc, a venit randul celei a sulfurii de mercur. Substanta mortala a deteriorat pielea si dintii doamnelor, otravindu-le treptat. Expresia frumoasa de morii devenise periculos de exacta. Rezultat: in anul 1779, fondul de ten ajunge sub controlul Academiei de Medicina din Franta. Totusi, actorii si femeile de moravuri usoare continua sa se serveasca de acest fond de ten nociv pentru sanatate si frumusete. Dar, datorita cinematografului, lucrurile se schimba. Trebuia neaparat sa se gaseasca o modalitate de a ascunde defectele pielii celor care apareau pe ecran. Americanul Max Factor a inventat in 1937 Pan-Cake-ul, care a reusit sa modeleze fetele actorilor filmati. Prea densa pentru machiajul de strada, aceasta pasta a fost totusi adoptata de actrite si in afara platoului de filmare si astfel, fondul de ten a devenit foarte popular. Incepand cu anii 50, chimistii inventeaza o intreaga panoplie de asemenea produse, aflate la originea celor de azi.

FORMULE PERSONALIZATE: Desi diversitatea lor e mare, compozitia este aceeasi: - emulsie de uleiuri vegetale (jojoba, macadamia, avocado, susan, migdale dulci... ), pentru confortul pielii. - substante antideshidratante (glycerol, sorbitol). - pigmenti care permit obtinerea diferitelor nuante, de la alb-crem la maro inchis. - talc extrafin, cu putere matifianta si de acoperire. - in plus, fondurile de ten sunt imbogatite cu substante active la fel de performante ca si cremele de ingrijire. In orice caz, fondurile de ten trebuie sa puna in valoare carnatia, prin jocul de lumina, astfel incat efectul de a doua piele sa se concretizeze intr-un rezultat natural, lejer si transparent. Toate acestea se traduc prin texturi fluide, care se topesc in piele. Alta cerinta a consumatoarelor: efectul mat, obtinut prin utilizarea uleiurilor cu indici de refractie ce nu reflecta lumina, ci o absorb.

TEHNOLOGIE DE VARF Pentru a va satisface clientele tot mai avide de noutati si de supracalitate si a respecta normele toxicologice din ce in ce mai stricte, ce limiteaza alegerea materiilor prime, industria cosmetica se straduieste sa dezvolte noi produse, bazandu-se pe ultimele informatii in domeniul chimiei, fizico-chimiei, fizicii si al biologiei.

IN CAUTAREA NOILOR EFECTE VIZUALE...O proprietate interesanta este innegrirea reversibila a pigmentilor utilizati in fondurile de ten, in functie de lungimea de unda si/sau intensitatea elementului iluminant. Datorita utilizarii unor asemenea particule rezultatul ramane acelasi, indiferent daca fondul de ten este expus la lumina naturala sau la cea artificiala. Unele nanoparticule (de exemplu: dioxidul de titan dopat cu fier, in laborator) poseda o astfel de proprietate. Un alt laborator a inlocuit traditionalul pigment negru cu unul albastru-azuriu, care confera luminozitate tenului. Cercetatorii au creat structuri a caror periodicitate induce interferente luminoase, ce produc efecte colorate. Efectele vizuale fac apel la considerente morfologice ce se adauga celor ce urmaresc optimizarea dimensiunilor componentilor: de exemplu, particule din acelasi material pot avea fie un efect de stralucire, fie unul de matifiere.
A LUPTA IMPOTRIVA IMBATRANIRII PIELII De la machiaj la ingrijire...nu e decat un pas. Cercetatorii dezvolta produse ce permit incetinirea proceselor fizico-chimice si biologice asociate cu imbatranirea: suprafetele minerale de particule de oxid de siliciu si de zinc capteaza enzime ce usuca pielea, in timp ce radicalii liberi pot fi eliminati in mod eficient de fulereni (nanoparticule in forma de minge de fotbal, compuse doar din carbon). Se poarta polisenzorialitatea, dar si multifunctionalitatea. Iar activii utilizati fac minuni in acest sens: glicoproteine de soia, ceai verde, acetat de tocoferol (derivat din vitamina E), vitamina C, filtre anti-UV.
Proprietatile unui fond de ten optim: atenuarea imperfectiunilor, matifierea, catifelarea, protejarea tenului. In acest sens, proprietatile originale ale nanomaterialelor au favorizat noi aplicatii cosmetice. De retinut, insa, ca nu este suficient sa se fabrice particule de dimensiuni inferioare unei masuri date, ci trebuie sa se gaseasca si mijloacele prin care sa se evite aglomerarea lor in formula produsului. Intr-adevar, o aglomerare de mici particule difuzeaza precum o particula de dimensiuni mari. O abordare recenta consta in fabricarea particulelor micrometrice hibride nanocompozite. In acest caz, proprietatile optice sunt cele ale particulelor separate.