Adio celulita
Dupa cum stim celulita este una din cele mai mari probleme estetice cu care se confrunta femeile din ziua de azi. Iar pentru a scapa de acest cosmar am realizat un program care urmat cu seriozitate duce la eliminarea definitive a celulitei.
Sa trecem la atac.
1. Unu lucru esential in tratarea celulitei este alimentatia, de aceea meniul consumat zilnic trebuie sa contina urmatoarele alimente:
-proteine din peste, pui, fasole boabe si leguminoase -contin amino-acizi care reduc retentia de apa
-peste gras -o sursa ideala de proteine, dar si de grasimi esentiale care hidrateaza pielea, facand celulita mai putin evidenta
-fructe de avocado -vitale pentru o piele sanatoasa, contin si grasimi esentiale care te ajuta sa arzi mai repede grasimea corporala
-afine, coacaze, zmeura -cele mai bune surse de substante antioxidante
-cereale integrale -micul dejun accelereaza metabolismul ducand la pierderea usoara a kilogramelor; in plus cerealele contin un nivel ridicat de substante antioxidante
-pepene rosu, castraveti, telina si sparanghel -alimente diuretice care impiedica retentia de apa
-citrice, ananas, papaya -au un continut ridicat de vitamina C necesara pentru crearea de colagen
-produse lactate degresate -continutul lor de calciu contribuie la scaderea in greutate pe parcursul dietei
-banane -ajuta circulatia sangvina si impiedica retentia de lichide.
As mai recomanda reducerea consumului de sare si consumul a cel putin doi litri de apa pe zi!
2. Un alt factor important in lupta impotriva celulitei sunt exercitile fizice. Am selectat pentru voi cateva programe de exercitii care efectuate de cel putin 3 ori pe saptamana vor ajuta la pierderea definitive a celulitei si va vor tonifia corpul intr-un mod armonios.
3. Masajul ajuta si el in combaterea celulitei tot daca se efectueaza regulat, si cum majoritate nu ne permitem sa mergem la saloane estetice am selectat anumite tehnici de masaj care se utilizeaza in tratarea celulitei. Se pot folosi diverse crème anticelulitice in functie de bugetul fiecareia. Eu personal le prefer pe cele de la plafar!
Masajul - arta si stiinta vindecarii
Masajul poate fi considerat o arta si o stiinta a vindecarii. Teoriile masajului terapeutic au un caracter stiintific, insa aplicarea propriu-zisa a acestora este o arta, intrucit ea implica simtul vindecarii, senzitivitatea atingerii, perceptia si intuitia. Este un mod unic de a comunica fara cuvinte, de a impartasi energia, de a experimenta bucuria relaxarii si linistei mentale. Deseori, masajului ii sint atribuite efecte spirituale subtile, apropiate de cele ale meditatiei.
Ce este masajul?
Masajul este un procedeu de actiune mecanica a terapeutului asupra tesuturilor corpului pacientului cu ajutorul miinilor sau unor aparate speciale.
Scopul masajului
I. PROFILACTIC - reprezinta o metoda eficienta pentru prevenirea bolilor, prelungirea vietii si incetinirea proceselor de imbatrinire.
Se aplica:
1. intregului corp
2. anumitor parti ale corpului, incluzind masajul facial (cosmetic)
II. TERAPEUTIC - reprezinta o metoda de tratament al diferitelor afectiuni.
Tipuri
1. clasic
2. reflexogen
3. neuromuscular
4. shiatsu
5. acupresura
6. polar
7. sportiv
8. sexual
9. Chi Nei Tsang etc.
Efectele fiziologice ale masajului pentru sanatate si conditie fizica
Efectul terapeutic al masajului este definit de Hipocrat, parintele medicinei, printr-o afirmatie foarte concisa: vis medicatrix naturae, adica forta vitala, fortele naturale de recuperare ale organismului.
Terapia prin masaj promoveaza sanatatea sustinind propriile procese ale organismului.
Terapia prin masaj actioneaza benefic asupra corpului in intregime. Masajul imbunatateste circulatia singelui si limfei. Pentru ca intregul corp sa fie sanatos, toate celulele sale trebuie sa fie sanatoase. Celulele individuale ale corpului depind de o alimentare din abundenta cu singe si cu limfa, deoarece aceste fluide aduc nutrienti si oxigen si indeparteaza deseurile si toxinele. Astfel, este usor de inteles importanta bunei circulatii pentru sanatate si efectul benefic al masajului pentru intreg corpul.
De asemenea, s-a constatat ca masajul:
- determina modificari in structura singelui. Imbogatindu-l cu oxigen cu 10-15 la suta mai mult.
- poate ajuta detensionarea muschilor contractati si ii poate stimula pe cei slabiti, flasci. Acest echilibru muscular poate ajuta postura si promova eficienta in miscari. Masajul nu mareste in mod direct forta musculara, insa poate grabi recuperarea dupa oboseala ce survine in urma exercitiilor. In acest fel, este posibil sa se realizeze mai multe exercitii si antrenament, ceea ce in timp fortifica muschii si imbunatateste conditia fizica. De asemenea, masajul intinde usor muschii si tesuturile, sustinind mentinerea elasticitatii lor.
- mareste secretiile si excretiile corpului. S-a demonstrat ca masajul mareste producerea sucurilor gastrice, salivei si urinei. De asemenea, are loc o excretie marita de nitrogen, fosfor anorganic si clorura de sodium (sare), ceea ce mareste rata metabolica (utilizarea materialului absorbit de catre celulele corpului).
- echilibreaza sistemul nervos calmindu-l sau stimulindu-l, in functie de ce efect are nevoie individul in acel moment.
-l imbunatateste starea pielii. Masajul actioneaza in mod direct asupra functiei glandelor sebacee (uleioase) si glandelor sudoripare, care mentin pielea lubrefiata, curata si racoroasa. O piele dura, lipsita de elasticitate, poate deveni moale si supla.
-l influenteaza organele interne. Prin stimularea directa sau indirecta a nervilor ce alimenteaza organele interne, vasele de singe ale acestor organe se dilata si permit o alimentare marita cu singe.
Beneficiile terapiei prin masaj
Cunoasterea efectelor fiziologice ale masajului face posibila o mai buna intelegere a beneficiilor asupra sanatatii si starii de bine a corpului.
Ceea ce se produce in timpul unui masaj sub miinile terapeutului are o importanta profunda pentru cei interesati de sanatate, de armonia propriului corp. Masajul poate ajuta in orice sport sau forma de exercitiu. Ajutind reducerea oboselii fiziologice si recuperarea dupa extenuarea antrenamentului sau jocului, masajul faciliteaza un antrenament calitativ superior, favorizind astfel o mai buna performanta si inlaturind pericolele de accidente.
Popoarele antice mediteraneene cunoasteau aceste lucruri. Dupa imbaiere si exercitii, ei includeau si un masaj corporal complet. Anticii au inteles ca educatia implica dezvoltarea mintii si corpului in egala masura. Interesul publicului modern de conditia fizica, sanatatea holistica, starea de bine si potentialul uman reprezinta o incercare de a readuce la viata o filozofie onorata vreme indelungata.
Pentru cei mai multi oameni care pornesc un program de antrenament, adeseori spiritul vrea, dar trupul nu. Cind ei incep exercitiile fizice regulate aproape fiecare parte a corpului se schimba. Foarte interesant pentru maseuri este modul in care vasele de singe devin mai complexe pentru a face fata cerintelor marite de oxigen ale corpului, pentru a furniza mai multi nutrienti, pentru a permite o eliminare mai buna. Aceasta cere timp. In timp ce muschii se formeaza, ei nu reusesc sa obtina suficient oxigen si nutrienti. Din pacate, multe programe de exercitii privesc durerile si suferintele ca un pret inevitabil. Acest lucru pur si simplu nu este adevarat, deoarece masajul poate fi folosit intocmai precum era folosit si de greci si romani: pentru a mari rezistenta, a controla oboseala si a se simti mai bine, ca parte integranta dintr-un program de sanatate.
Masajul actioneaza pentru a dispersa efectele secundare ale actiunii muschilor, efecte ce irita muschii si terminatiile nervoase. Acizii lactic si carbonic se acumuleaza in muschi la scurt timp dupa inceperea unui program de exercitii. Acesti acizi sint deseuri ce determina durerea si crampele ocazionale. Ei se formeaza cind glicogenul din ficat si muschi este ars pentru a produce energia din timpul exercitiului. In cele din urma, acizii trebuie sa fie reconvertiti in glicogen si restocati sau eliminati prin limfa si sistemul circulator. Durerile si oboseala persista pina ce procesul acesta de reconvertire sau excretie este incheiat. Masajul poate ajuta eliminarea iritatiei cauzate de aceste deseuri, marind astfel rata refacerii musculare.
Cind masajul a fost inlocuit de odihna s-a inregistrat o refacere musculara de la 20-75 la suta pina la 100 la suta. De exemplu, acesta este motivul pentru care boxeurii sint masati si nu odihniti intre runde.
Incheieturile au un rol extrem de important in exercitii, pentru ca ele sint activate de muschi pentru a genera miscare. Toate incheieturile au o structura complexa si, nefiind folosite, intepenesc. O senzatie de amorteala, de lentoare in incheieturi descurajeaza exercitiile. Un maseur contracareaza aceasta prin folosirea loviturilor de masaj si miscarilor pasive, pentru a elibera tensiunea musculara si tesutul conector din jurul incheiturilor.
De asemenea, masajul ajuta refacerea in cazurile de ranire a tesuturilor moi, precum intinderile si sucirile. Acest lucru este posibil intrucit cresterea si repararea tesutului sint accelerate printr-o circulatie eficienta in zonele afectate si stimularea adecvata a tesuturilor in curs de vindecare. Multe raniri ale tesuturilor moi nu sint intr-atit de serioase incit sa determine o vizita la medic, dar totusi pot cauza disconfort si disabilitate. Masajul terapeutic poate ajuta la grabirea si imbunatatirea refacerii si reducerea disconfortului. In acest mod, masajul ajuta, fiind asemenea unei punti intre neglijenta obisnuita ce rezulta in raniri usoare si o interventie medicala majora.
O constientizare marita a nevoii de sanatate aduce cu sine si o constientizare a nutritiei. Dieta cea mai atent planificata este partial ineficienta daca vasele de singe nu sint dezvoltate si deschise astfel incit nutritia sa poata ajunge la celule. Masajul poate ajuta si acest proces prin imbunatatirea circulatiei.
Relatia dintre stres si boala este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sanatatii. Stresul determina eliberarea de hormoni ce creeaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei. Afectata de stres, inima lucreaza mai din greu, respiratia devine mai rapida si superficiala, iar digestia se incetineste. Aproape toate procesele corporale degenereaza. Studiile prihosomatice arata modul in care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercetatorii au estimat ca 80 la suta din boli sint legate de stres. Teparia calmanta si relaxanta prin masaj poate ajuta contracarind toate aceste efecte.
Masajul are un efect psihologic clar. Intrucit masajul trezeste simtul tactil, simtul primar al corpului, el aduce oamenii aici si acum si ii indeparteaza de tensiunea generata de preocuparea constanta a mintii cu probleme. De asemenea, detensionarea musculara poate conduce la eliberarea de emotii reprimate. Durerile de cap, insomnia, tulburarile digetive inclusiv constipatia, artrita, astmul, sinuzita, precum si dureri minore sint citeva din problemele care se amelioreaza in urma terapiei prin masaj.
Terapia prin masaj este o forma de terapie fara medicamente.
Efectele masajului asupra organizmului.
Un mic articol despre efectele masajului.
Sunt sistematizate după căile prin care se realizeaza şi avem:
Efecte directe
Se instalează pe cale mecanică. Se produc ca urmare a proprietăţilor fizico chimice ale pielii (tensiune cutanată, elasticitate, contractilitate şi rezistenţă).
- menţinerea echilibrului între circulaţia periferică şi cea profundă;
- favorizarea circulaţiei de întoarcere;
- favorizarea resorbţiei limfei.
Efecte indirecte
Se instalează pe cale reflexă. Se simt în profunzime sau la distanţă. Substratul anatomo-funcţional este reprezentat de metamer (teritoriul de influenţă a unui nerv rahidian de la emergenţă, din gaura de conjugare, până la nivelul zonei pe care o inervează). Acest traseu este alcătuit din dermatom (porţiunea care este în derm), miotom (porţiunea care este în muşchi), anghiotom (porţiunea care este în vasele de sânge), sclerotom (periost, oase), visceroton (viscere), neurotom.
Prin aceasta se influenţează circulaţia, funcţia unui muşchi sau a unor viscere. Anestezia într-o zonă fiind semn că acel nerv nu mai inervează acea regiune.
Energia diferitelor manevre de masaj se transformă în contact cu diferitele tipuri de receptori în excitaţie nervoasă, producând un lanţ de reacţii directe (mecanice) şi indirecte (reflexe).
Efectele masajului după aria de influenţă
Efecte locale
Secundar manevrelor mecanice producând schimbarea metabolismului local şi evacuarea produşilor toxici de metabolism prin glandele sudoripare şi sebacee.
Efectele locale trebuie extinse deoarece sunt greu de departajat prin faptul că au o influenţă mare asupra întregului organism.
Efecte generale
Survin în urma unor acţiuni complexe întinse ca suprafaţă şi penetrabilitate.
Efecte după un interval de timp
Efecte imediate
Survin la 15 minute pe cale mecanică şi depind de:
- sensibilitatea şi suprafaţa ţesutului;
- procedeele de masaj, ritmul şi intensitatea;
- grosimea stratului adipos;
- durata şi timp.
Efecte tardive
Intervin pe cale reflexă, sunt mai lente şi durabile în timp, deoarece trebuie să intre în acţiune sistemul neurohormonal ca reacţie de răspuns.
Efecte după interpretarea reacţiei de răspuns
Efecte subiectiva
Relaxare înviorare, durere, încordare, gâdilare.
Efecte obiective
Hiperemie, contractură musculară. La persoanele slabe putem observa deplasarea urmei de sânge la netezire.
EFECTELE MASAJULUI ASUPRA PIELII
Acţionează asupra celor 3 funcţii principale ale pielii.
1. Escreţia
Eliminarea produşilor de metabolism prin transpiraţie şi glandele sebacee.
Manevrele care contribuie la acest efect este fricţiunea generală sau cu un prosop rugos imbibat în alcool
2. Termoreglarea
Este asigurată prin vasomotricitatea cutanată.
Masajul este reprezentat de fricţiune energică care comprimă şi decomprimă vasele sanguine stimulând contractilitatea pereţilor.
3. Recepţia
Se face prin terminaţiile nervoase libere sau prin receptori speciali.
În algii dacă masajul este mai lung durerea dispare.
Se fac fricţiuni circulare concentrice care epuizează la nivelul sinapselor depozitele de mediatori chimici, astfel durerea se micşorează şi apoi dispare.
Se fac fricţiuni cu toată palma, la început pe zona dureroasă şi fără o presiune prea mare, după care se creşte progresiv presiunea.
EFECTELE MASAJULUI ASUPRA MUŞCHILOR
Sunt stimulante, decongestive şi calmante.
Stimulante
Se aplică muşchilor inactivi sau neantrenaţi
Se execută:
- neteziri cu presiuni crescând progresiv;
- manevrele speciale: se instalează degetele în spaţii intermusculare în timp ce palmele alunecă proximo distal – se foloseşte în recuperare la sportivi;
- frământatul în priză medie;
- tapotamentul – tocat, activează circulaţia, nutriţia şi secundar contracţia musculară.
Decongestive
După efort intens:
- neteziri active în sens centripet;
- mâinile prind masele musculare expulzând conţinutul lichidian de jos în sus.
Efecte:
- activarea circulaţiei profunde cu creşterea eliminării toxinelor.
Calmante
Se folosesc la sportivii cu hiperexcitabilitate musculară.
- neteziri fără presiuni;
- fricţiuni superficiale
Efectele masajului asupra tendoanelor şi articulaţiilor
Sunt stimulante şi decongestive
Stimulante
- se izolează tendonul;
- se face netezire în cleşte energic;
- fricţiuni liniare, în ferăstrău;
- frământat în priză mică;
- tapotament cu vârful degetelor.
Decongestive
La sportivii din probele de alergări se face pe tendonul lui Ahile, iar la cei din ciclism pe tendonul rotulian.
- neteziri moderate cu indexul şi policele sau cu rădăcina mâinii.
La articulaţii în special la cele superficiale, dar se face şo la şold şi umăr unde se abordează regiunile interioare.
Efecte stimulante
După inactivitate sau sedentarism.
- netezire cu faţa palmară cu presiune uşor crescândă;
- fricţiuni cu vârful degetelor periarticular.
Efecte decongestive
- imediat după efort se face netezire cu presiune medie urmat de frământat blând.
Data viitoare o sa scriu un articol despre toate tipurile de masaj si mai ales despre cum se executa corect un masaj.
Efecte directe
Se instalează pe cale mecanică. Se produc ca urmare a proprietăţilor fizico chimice ale pielii (tensiune cutanată, elasticitate, contractilitate şi rezistenţă).
- menţinerea echilibrului între circulaţia periferică şi cea profundă;
- favorizarea circulaţiei de întoarcere;
- favorizarea resorbţiei limfei.
Efecte indirecte
Se instalează pe cale reflexă. Se simt în profunzime sau la distanţă. Substratul anatomo-funcţional este reprezentat de metamer (teritoriul de influenţă a unui nerv rahidian de la emergenţă, din gaura de conjugare, până la nivelul zonei pe care o inervează). Acest traseu este alcătuit din dermatom (porţiunea care este în derm), miotom (porţiunea care este în muşchi), anghiotom (porţiunea care este în vasele de sânge), sclerotom (periost, oase), visceroton (viscere), neurotom.
Prin aceasta se influenţează circulaţia, funcţia unui muşchi sau a unor viscere. Anestezia într-o zonă fiind semn că acel nerv nu mai inervează acea regiune.
Energia diferitelor manevre de masaj se transformă în contact cu diferitele tipuri de receptori în excitaţie nervoasă, producând un lanţ de reacţii directe (mecanice) şi indirecte (reflexe).
Efectele masajului după aria de influenţă
Efecte locale
Secundar manevrelor mecanice producând schimbarea metabolismului local şi evacuarea produşilor toxici de metabolism prin glandele sudoripare şi sebacee.
Efectele locale trebuie extinse deoarece sunt greu de departajat prin faptul că au o influenţă mare asupra întregului organism.
Efecte generale
Survin în urma unor acţiuni complexe întinse ca suprafaţă şi penetrabilitate.
Efecte după un interval de timp
Efecte imediate
Survin la 15 minute pe cale mecanică şi depind de:
- sensibilitatea şi suprafaţa ţesutului;
- procedeele de masaj, ritmul şi intensitatea;
- grosimea stratului adipos;
- durata şi timp.
Efecte tardive
Intervin pe cale reflexă, sunt mai lente şi durabile în timp, deoarece trebuie să intre în acţiune sistemul neurohormonal ca reacţie de răspuns.
Efecte după interpretarea reacţiei de răspuns
Efecte subiectiva
Relaxare înviorare, durere, încordare, gâdilare.
Efecte obiective
Hiperemie, contractură musculară. La persoanele slabe putem observa deplasarea urmei de sânge la netezire.
EFECTELE MASAJULUI ASUPRA PIELII
Acţionează asupra celor 3 funcţii principale ale pielii.
1. Escreţia
Eliminarea produşilor de metabolism prin transpiraţie şi glandele sebacee.
Manevrele care contribuie la acest efect este fricţiunea generală sau cu un prosop rugos imbibat în alcool
2. Termoreglarea
Este asigurată prin vasomotricitatea cutanată.
Masajul este reprezentat de fricţiune energică care comprimă şi decomprimă vasele sanguine stimulând contractilitatea pereţilor.
3. Recepţia
Se face prin terminaţiile nervoase libere sau prin receptori speciali.
În algii dacă masajul este mai lung durerea dispare.
Se fac fricţiuni circulare concentrice care epuizează la nivelul sinapselor depozitele de mediatori chimici, astfel durerea se micşorează şi apoi dispare.
Se fac fricţiuni cu toată palma, la început pe zona dureroasă şi fără o presiune prea mare, după care se creşte progresiv presiunea.
EFECTELE MASAJULUI ASUPRA MUŞCHILOR
Sunt stimulante, decongestive şi calmante.
Stimulante
Se aplică muşchilor inactivi sau neantrenaţi
Se execută:
- neteziri cu presiuni crescând progresiv;
- manevrele speciale: se instalează degetele în spaţii intermusculare în timp ce palmele alunecă proximo distal – se foloseşte în recuperare la sportivi;
- frământatul în priză medie;
- tapotamentul – tocat, activează circulaţia, nutriţia şi secundar contracţia musculară.
Decongestive
După efort intens:
- neteziri active în sens centripet;
- mâinile prind masele musculare expulzând conţinutul lichidian de jos în sus.
Efecte:
- activarea circulaţiei profunde cu creşterea eliminării toxinelor.
Calmante
Se folosesc la sportivii cu hiperexcitabilitate musculară.
- neteziri fără presiuni;
- fricţiuni superficiale
Efectele masajului asupra tendoanelor şi articulaţiilor
Sunt stimulante şi decongestive
Stimulante
- se izolează tendonul;
- se face netezire în cleşte energic;
- fricţiuni liniare, în ferăstrău;
- frământat în priză mică;
- tapotament cu vârful degetelor.
Decongestive
La sportivii din probele de alergări se face pe tendonul lui Ahile, iar la cei din ciclism pe tendonul rotulian.
- neteziri moderate cu indexul şi policele sau cu rădăcina mâinii.
La articulaţii în special la cele superficiale, dar se face şo la şold şi umăr unde se abordează regiunile interioare.
Efecte stimulante
După inactivitate sau sedentarism.
- netezire cu faţa palmară cu presiune uşor crescândă;
- fricţiuni cu vârful degetelor periarticular.
Efecte decongestive
- imediat după efort se face netezire cu presiune medie urmat de frământat blând.
Data viitoare o sa scriu un articol despre toate tipurile de masaj si mai ales despre cum se executa corect un masaj.